Fase van rouw

De vogels aan de vloedlijn zijn zo klein dat ze bijna wegvallen tegen de golfjes op het strand. Maar als je goed kijkt kun je, behalve op de drukste zomerse dagen, haast altijd kleine vogels direct aan de kustlijn zien. Bonte strandlopers rennen heen en weer en steken hun snavels in het zand, op zoek naar een lekkere worm of een schelpdier. Ze rennen op mij af en tikken mijn schoenen even aan. Kijken mij aan met hun kleine, zwarte kraaloogjes. Op de drukste zomerse dagen kom ik hier niet. Alleen buiten de hoogseizoenen; tijdens storm en regen, tijdens de heldere, ijzige vrieskou, wolkjes blazend in de ijle lucht. Als witte zachte sneeuwvlokken zachtjes mijn wangen aaien. Als takken van de kale bomen heen en weer zwiepen, naar mij schreeuwen dat ik vol moet houden, hun houtige scheuten mij troostend omarmen. Als de knisperende, bondgekleurde bladeren van de herfst troostend om mij heen dwarrelen. Als de stralen van de oranje herfstzon zachtjes mijn huid kussen en zeggen dat het goed komt. Als de gure kou mij wakker houdt, in mijn bedwelming door pijnmedicatie. Als de rollende golven tegen de golfbrekers beuken, de kust het zand herkauwd. Dan loop ik in verwarring langs de zee, duizenden schelpen krakend onder mijn schoenen. Aan de horizon een zilverachtige gloed. Zwaaiend met mijn armen in de lucht, maak ik een klein dansje, samen met mijn lief. En lach bulderend tot het pijn doet, tot ik huil en huil tot ik braak. Schreeuw en schreeuw de longen uit mijn lijf… Als ik thuiskom ben ik weer een beetje gestorven, heb ik wéér een beetje afscheid genomen van wat eens was. Dan kan ik de wereld weer een poosje aan, heb ik moed verzameld om te leven ondanks mijn smart. Dan pakt mijn lief mij stevig vast, schurk ik tegen hem aan en denk aan de rennende vogeltjes langs de vloedlijn en geniet… Liefde overwint alles!

De vijf fasen van rouw van Elisabeth Kübler-Ross; heb ik deze allemaal doorlopen in mijn mooie boek lieve lezer? In welke fase zit ik hier in mijn blog, denk jij?

STEM OP MIJ. IK MAAK KANS OP BOEKGOUD. Ik kan de publieksprijs winnen voor het beste boek van 2020. Jullie stemmen tellen mee! Massaal stemmen hoor, lieve lezer! Stemmen kan tot 1 maart 12.00 uur. Als jullie vinden dat mijn boek: Robot dokter had zijn dag niet... moet winnen, yesss Doen jullie mee? Alvast hartelijk dank! Stemmen kan op: https://www.boekgoud.nl/stemmen/11182


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Reacties

Heel mooi beschreven Renate.
Intense ervaring.
Prachtig dat je het zo beeldend kunt omschrijven.
Wens je alle liefde en krachtig.
Gerda, op 15-02-21