Zonnelicht

Je kunt de lente ruiken, aquatisch, nog fris en geurend naar lucht. De lente heeft de winter weggeschopt. Als vanzelf komen de eerste bolletjes uit de grond. Vol verwondering volg ik hun groei. Een symfonie van vogelgeluiden komt mijn oren binnen, puur geluk. Ze zingen hun hoogste lied, helder als glas. Het voorjaar lacht en danst met mij mee. De eerste zoemende hommel, een vroege vlinder landt in al haar pracht op mijn schouder! Gouden zonnestralen strelen mijn wangen, wentelen zich glinsterend om mij heen. Ik begin op te knappen na mijn laatste operatie acht weken geleden, de zenuwpijn is nu draaglijk. De neurostimulator zit nu weer goed. Eindelijk krijg ik rust in mijn lichaam en in mijn hoofd. Ook Pippi, die ik voor altijd meedraag op mijn buik, gedraagt zich de laatste tijd voorbeeldig, weet dat zij het kan. Ik kijk nog éénmaal om en zie dat twee doorzichtige engelen een zware, grijze steen op de put schuiven. De diepe put waar ik vanaf tweeduizend veertien, tien keer uit foetushouding langs de wand naar boven moest klimmen, mij schreeuwend over de rand moest gooien. De wanden zijn uitgesleten van mijn nagels. Wat overblijft is de ijselijke vermoeidheid. Bekaf van alles wat er is gebeurd de laatste jaren. Door mindfulness training hoop ik de komende tijd het rechte pad weer te vinden, de weg met minder obstakels. Tot ik ben gearriveerd op de prachtige plek waar ik dan ben. Meer mijn grenzen te bewaken en niet door te denderen, dansend op de hobbels van mijn leven. Mediteren lukt niet altijd, zoveel gedachten, honderden dingen te doen, ben ik te streng voor mijzelf. Mijn leven blijft onrustig en soms bewerkelijk. Kan ik nog steeds niet tegen harde geluiden en drukte, heb ik energie voor maar drie uur. In de metro doe ik mijn ogen dicht en probeer mij af te sluiten van de kakafonie aan geluid van de reizigers die als mieren heen en weer rennen. Vaak brengt mijn lief mij waar ik wezen moet, hij zorgt zó goed voor mij. Alles is zo anders dan voor de medische misser die mijn leven op z’n kop zette. Een koolmeesje tikt aan de binnenkant van het vogelhuisje hier in de tuin. Zo te merken komen ze hier een tijdje wonen. Klein, groots geluk. Zittend in de tuin genietend van de lentezon, luister ik naar de muziek van de stilte en kom tot de conclusie dat ik barst van geluk. Nu, hier, op dit moment. Geniet met volle teugen van het voorjaar lieve lezer, sluit de zon in je hart en laat haar stralen.

Wat ook fijn is nu het voorjaar is aangebroken: mijn boek lezen met de titel: ‘Robot dokter had zijn dag niet…’, door uitgeverij Boekscout. Lekker met je gezicht in het zonnelicht en je mee laten voeren met mijn verhaal. Of mijn blogverhalen lezen die ik schrijf. Elke dag even schrijven heeft mijn leven veranderd, verrijkt. Krijg ik ruimte in mijn hoofd. Bedankt voor het lezen van mijn boek en alle prachtige reacties! Diepe buiging voor jou.

Foto: Adobe Stock


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Reacties

Lieve Renate,
Prachtig verwoord. Er is weinig verbeelding nodig om jou uit die put te zien kruipen. Maar ik weet dat jij een enorme doorzetter bent. Gesteund door jou dierbaren kom je er wel. Ook ik ben nog elke dag bezig om mijn grenzen te bewaken. Het valt niet mee als gewend was eindeloos door te denderen. Maar mijn oma zei tegen mij : je bent nooit te oud om te leren en dat klopt. Ook voorbode hardleerse zoals wij is er dus nog hoop. Geniet van alle kleine momenten. X
Susan, op 23-03-22
Dank je wel lieve Susan. Laten we maar luisteren naar onze oma's. Zij waren wijs.
Fijn dat je zo kan genieten van dit moment????
Els Anderson, op 23-03-22
Dat heb ik wel geleerd de afgelopen jaren Els.
Weer heel mooi geschreven Renate.
Laten we met zijn allen genieten van alle kleine dingen in het leven.
Hennie van de Steeg, op 23-03-22
Precies Hennie, daar gaat het om!
Wat een kanjer ben je toch! Diep respect voor alles wat je hebt ondergaan en weer hebt overwonnen. Echt zo sterk! En ook ben ik blij dat je relatie zo goed is! Samen een team
Margriet, op 28-03-22
Wat een lieve woorden Margriet, dank je wel hoor!
Hoi Renate,
Hopelijk laat je nu de diepe dalen achter je en kun je gelukkig genieten van de wonderlijke natuur. Laten jouw levenslessen ook een waarschuwing voor anderen zijn om te stoppen met het najagen van te hoog gestelde doelen. Het fluiten van een vogel brengt weer een nieuwe dag, ook al is het soms wat vroeg.
Jouw inspanningsboog is beperkt maar jouw doorzettingsvermogen is voor veel mensen een lichtend voorbeeld.
Lieve groet, Sjaak
Sjaak Blaak, op 01-04-22

Zonnelicht

Nieuws!

De zin van het leven, die schrijf je zelf (Loesje)

De zin van het leven, die schrijf je zelf

Koud

Cadeau onder de kerstboom?